Program osposobljavanja za priprematelja/icu tradicionalne mediteranske kuhinje sa suvremenim odmakom i utjecajem antičke kulture

Mediteranska kuhinja je i više od prehrane, ona je način života. Značajke mediteranske prehrane i načina hranjenja sadržane su u par osnovnih principa koji se svi redom zasnivaju na poznatoj uzrečici iz vremena antike: „Sve dobre stvari, umjereno!“. Ta se umjerenost u antici očitovala ne samo u količini hrane koja se servirala, već i u načinu konzumacije i odnosu prema hrani.

Ono zbog čega je mediteranska prehrana, uz izvrstan okus, osobito na dobru glasu, jesu obilje vitamina i minerala, antioksidansa i korisnih masnoća, a brojna istraživanja su potvrdila da mediteranska prehrana štiti krvožilni sustav i omogućava zdraviji i dugovječniji život.

Zbog svoje burne povijesti i geopolitičkog položaja, Hrvatska je bila izložena različitim utjecajima, što se odrazilo i na kuhinju. Tako u pojedinim regijama možemo jasno raspoznati mediteranski štih modificiran utjecajima drugih kuhinja, a i Stari svijet, antička i ilirska kuhinja “imaju svoje prste“ u našoj narodnoj kuharici.

Program osposobljavanja za priprematelja/icu tradicionalne mediteranske kuhinje sa suvremenim odmakom i utjecajem antičke kulture  prilagođen je  trenutnim zahtjevima poslodavaca iz sektora turizma i ugostiteljstva.

Početak programa: 1. ožujka

Trajanje programa:  135 sati

Teorijska nastava održava se u prostorijama POU Obzor na adresi Kopilica 21a, 21000 Split a praktična nastava organizirana je u ugostiteljskim objektima Martinis Marchi (Otok Šolta)  i Fabrique/ Terminal F (Split).

Za polaznike programa pokriveni su svi troškovi:  prijevoz, noćenja , liječnički i sanitarni pregled, izdavanje sanitarne iskaznice, radne odjeće i obuće. Polaznici će dobiti priručnik Učilišta iz područja kuharstva. U sklopu programa organizirano je  putovanje do lokalnih proizvođača hrane u Splitsko-dalmatinskoj i Zadarskoj županiji te gastroprezentacije na lokacijama:  Maškovića Han, Martinis Marchi i  Fabrique / Terminal F

Uvjeti upisa u program:

  • status: nezaposlen/a (potvrda HZZ-a ili potpisana izjava da niste u radnom odnosu)
  • prebivalište/boravište na području Republike Hrvatske
  • manje od 25 godina / više od 54 godine

Završetkom programa  polaznik će steći znanja i vještine za poslove u zanimanju priprematelj/ica  tradicionalne mediteranske kuhinje s modernim odmakom i utjecajem antičke kulture, uključujući znanja o poslovima rukovanja kuhinjskom opremom i korištenja kuhinjskog inventara, primjena normativa jela i osnovne tehnike pripremanja jela,  dekoriranje i posluživanje jela prema recepturi, komunikaciju prema poslovnom bontonu te osposobljavanje za primjenu higijenskih mjera i zaštite na radu.

Prijaviti se možete putem online PRIJAVNICE na našoj web stranici ili e-maila: info@ucilisteobzor.com, pri čemu je potrebno navesti sljedeće podatke: ime i prezime, kontakt, godine i odabrani program.