Kraj provedbe projekta “Nove vještine – nove mogućnosti”

Provedba projekta „Nove vještine – nove mogućnosti“ čiji je nositelj POU Obzor, u suradnji s partnerima F-tours International d.o.o. (Split), Agencija Han Vrana (Pakoštane) i H.L. Dvorac d.o.o. (Maslinica, otok Šolta) počela je 10. travnja 2018. godine. Projekt je trajao 18 mjeseci, do 10. listopada 2019.godine. Ukupna vrijednost projekta je 1.769.028,00 HRK (u cijelosti sufinancirano od strane Europskog socijalnog fonda).Opći cilj projekta je doprinijeti povećanju zapošljivosti nezaposlenih osoba na području Zadarske i Splitsko-dalmatinske županije kroz stvaranje održivih i modernih obrazovnih programa u sektoru turizma i ugostiteljstva. Integracijom praktičnih vježbi i teorijske nastave polaznicima smo omogućili neposrednu primjenu stečenih znanja. Izradi programa prethodile su analize tržišta rada u turističkom sektoru u svrhu identificiranja specifičnih potreba ciljnih skupina obuhvaćenih projektom.

  • Ukupno 10 stručnjaka iz sektora turizma i ugostiteljstva pohađalo je program usavršavanja u radu s ranjivim skupinama i time povećalo vlastite, ali i kapacitete svojih institucija za prihvat teže zapošljivih skupina u radni odnos.

Program usavršavanja i podizanja kapaciteta mentora/stručnjaka za rad s odraslim osobama/ranjivim skupinama

Teorijska nastava: POU Obzor, Kopilica, Split

Praktična nastava:  Maškovića Han, Pakoštane

S ciljem demonstracije metoda i tehnika proizvodnje hrane i pića, te načina njihovog kombiniranja i posluživanja, u okviru terenske praktične nastave organizirane su posjete lokalnim OPG-ovima, craft pivovari i sajmovima vina. Praktični dio programa osposobljavanja provodio se u objektima projektnih partnera u Splitu, Pakoštanima te na otoku Šolti (Maslinica), u razdoblju od ožujka do lipnja 2019. godine, uz stručno vođenje i nadzor mentora posebno obučenih za rad s ranjivim skupinama.

  • Od ukupno 68 polaznika koji su upisali naše programe, 50 polaznika mlađih od 25 godina  i 18 polaznika starijih od 54 godine povećalo je svoju konkurentnost na tržištu rada kroz pohađanje suvremenih obrazovnih programa usmjerenih na razvijanje općih kompetencija te stručnih znanja i vještina s naglaskom na praktični rad.

Program osposobljavanja za priprematelja/icu tradicionalne mediteranske kuhinje sa suvremenim odmakom i utjecajem antičke kulture

Teorijska nastava: POU Obzor, Kopilica, Split

Praktična nastava : Fabrique pub, Split

 

Praktična nastava Martinis Marchi, Maslinica

Program osposobljavanja za priprematelja/icu tradicionalne mediteranske kuhinje s modernim odmakom i utjecajem osmanske kuhinje

Teorijska nastava: POU Obzor, Kopilica, Split

Praktična nastava Maškovića Han, Pakoštane

Program osposobljavanja za poslove concierge-a

Teorijska nastava: POU Obzor, Kopilica, Split

Praktična nastava Martinis Marchi, Maslinica

Program osposobljavanja za poslove barmena i sommeliera

Teorijska nastava: POU Obzor, Kopilica, Split

Praktična nastava F-group, Split

Praktična nastava Maškovića Han, Pakoštane

Program osposobljavanja za poslove barmena i sommeliera

Teorijska nastava: POU Obzor, Kopilica, Split

Praktična nastava: F-group, Split

Polaznici su dobili priliku demonstrirati svoje vještine na gastroprezentacijama održanim u sklopu programa osposobljavanja.

Gastroprezentacija Martinis Marchi, Maslinica

Gastroprezentacija, Maškovića Han, Pakoštane

Studijska putovanja

U sklopu praktične nastave organizirali smo radionice sljubljivanja hrane i vina, posjetili lokalne OPG-ove, craft pivovaru i sajmove vina.

Završna manifestacija

Završna manifestacija projekta “Nove vještine – nove mogućnosti” održana je 2. listopada 2019.

 

****

Zahvaljujemo svima na predivnoj suradnji:  partnerima, predavačima, mentorima , polaznicima i ostalim sudionicima projekta “Nove vještine – nove mogućnosti”.  Hvala Vam!

 

Veliki pozdrav od Pučkog otvorenog učilišta Obzor!!!

                                                                     S poštovanjem,

ravnateljica Mirka Baničević Čelar